Recension av Murveln Nordstan


4/10

Betygsmotivering: Trots att portionerna på Murveln är både stora och otroligt billiga kan jag inte ge ett högre betyg än 4 eftersom servisen var omotiverad och maten inte höll måttet.

Inredning

Murveln har en mysig pubinredning. Det är en god stämning när man stiger in och det finns mycket intressanta ting i lokalen förutom den stora ölmenyn.

Mat

Jag hade relativt höga förväntningar på Murveln eftersom det inte kan vara billigt att driva en restaurang i Nordstan. Tyvärr kunde inte maten som jag fick serverad leva upp till förväntningarna. Jag hade beställt kvällsspecialen som för dagen var oxfilé med grönpepparsås och pommes frites. Pommes fritesen smakade mycket gott, oxfilén var aningen smaklös men den smakade ändå hyfsat bra i början. Men när jag ätit några tuggor upptäckte jag att steken var helt rå i mitten. Jag har inget emot blodiga biffar men jag gissar att den här steken hade varit fryst och inte fått tina ordentligt innan den lades på grillen. Jag bad dem att steka på köttet lite till, det gjorde dom och de fyllde dessutom på tallriken med pommes frites och sås. Vilket uppskattades.

Service

Servisen verkade ganska omotiverad och slarvig. Man såg dem endast ute bland gästerna när fram- och avdukning och både bestick och råvaror blev tappade på golvet. När jag upptäckte att min stek var rå i mitten fick jag själv gå fram med den till bardisken och be kokerskan steka på den eftersom det inte gick att få kontakt med servisen.

 


Recension Av TOTTs Restaurang

8/10

Betygsmotivering: Varje Middag på Tott var en smaksensation som översteg alla förväntningar. Samtliga måltider var komponerade med noggrannhet, kreativitet och kärlek. Det som hindrar mig från att ge Totts middagsservering är missar från servisen och långa väntetider.

Inredning

Modern fjällstil med stora ytor och helt fantastisk utsikt från vissa bord.

Stolarna är bekväma och belysningen är mysig och intim under kvällarna.

I lokalen ryms dessutom en lång bar och en scen.

Mat

 

Innan maten serverades det alltid brödkorg med flera valmöjligheter.

Det som jag ansåg var godast var ett mörkt bröd med bl.a. macadamianötter. Det serverades dessutom, förutom smöret tapenade som funkade mycket bra ihop med alla bröden.

Förrätter

Sikrom från Kalix.

Serveras med syrad rödlök

Vispad creme fraiche och breosh

Sikrommen lyftes fram skickligt av den milda syran från löken de andra komponenterna. Det fanns ett tillbehör på tallriken som verkligen utmärkte sig utan att romen hamnade i skuggan, och det var breoshbrödet. Frasigheten som fanns i brödets kanter var helt fantastisk. Det var ett lyft av den klassiska sikromstallriken.

 

Konfiterad file och vinge från skogsduva med duvfond, kantarellstuvning och foccacia

 

Spännande med alla dessa element i en förrätt. Portionen var på gränsen till för stor de goda smakerna ledde till mer hunger så det var ingen nackdel. Duvan var vällagad och elegant upplagd. Har du aldrig ätit duva förut så rekommenderar jag dig att göra det på Tott.

 

 

Huvudrätter

 

Brässerad lammfile serveras med ragu på svartrot, skogssvamp, linseroch kidneybönor samt skysås och västebottenkaka

 

Lammköttet var saftigt, välkryddat och hade fin färg. Hade det bara tillagats någon minut till hade det varit helt perfekt. För övrigt var svartroten fantastisk, skysåsen hade kraftig och fin smak och de andra tillbehören smakade mycket bra. Ett av dem förvånade mig en aning. Servitrisen hade nämligen först sagt att det skulle serveras potatispuré, sedan hade en annan servis förklarat att det skulle bli rotfruktsgratäng. Jag var förvirrad för jag kunde bara känna smaken av potatis och ost i ”gratängen” dagen efter fick jag veta av kocken själv att det hade varit potiskaka med västerbottenost.

 

 

Bollabaise med gös

 

 

Soppan serverades i gryta så att gästerna fick ta själva. Jag personligen gillar när maten serveras på annorlunda sätt, det här sättet var dessutom praktiskt eftersom soppan höll sig varm längre.  Fisken var utsökt och man kände att soppan hade fått sjuda länge och utvecklat intensiva och aromatiska smaker. Det fanns bara ett litet irritationsmoment med rätten och det var att i soppan fanns det ganska stora bitar med bl.a. morot som var ganska al dente fortfarande, vi hade inte fått någon kniv till den här rätten så folk fick använda skeden till att dela grönsakerna.

 

 

Ankbröst med apelsinchips samt mandelpotatispuré,

Madeirasky och smörkokt endive

 

Förutom veckans vackraste upplägg så innehöll dessutom den här rätten veckans intressantaste garnityr nämligen apelsinchipset. Att ankan dessutom smakade delikat tillsammans med purén och salladen gjorde det hela till en fantastisk matupplevelse!

Service

Väldigt blandad kompetens. Ena dagen kunde vår servis vara både alert, social, effektiv och tillmötesgående men nästa dag kunde det vara mycket förvirring, missförstånd och långa väntetider. På vissa var det väldigt tydligt att menyn inte var inläst. Medans andra avslappnat kunde gå igenom vad kvällens meny skulle innehålla.

Dryck

 

Vinerna som valdes ut passade otroligt bra till maten varje dag. Det var bara en gång som jag var en aning skeptisk. Och det var när det serverades ett rött vin till duvan. Servitrisen förklarade att det var det mildaste rödvinet de hade men det var ändå på gränsen att det tog överhand.

 

 

Övrigt

En av dagarna fick jag ett inspirerande samtal med kocken där han bl.a. berättade om Totts prioritering av att använda lokala råvaror i den utsträckning som det går. Vi diskuterade dessutom matlagningsmetoder och han gav många värdefulla tips. Kockar är en yrkesgrupp som i allmänhet har alldeles för lite kontakt med sina gäster. Visst finns det alltid något att göra inne i ett restaurangkök men om en kock tar sig tid att samtala med sina gäster så uppskattas det verkligen.

 

Lunch

Nästan alla rätter på Totts lunchmeny håller mycket hög klass och kan göra även den hungrigaste skidåkaren mätt. Man kan välja mellan t.ex. Räkmacka, Hamburgare eller dagens husman som kan vara allt från strömming till fläsk. Den enda rätten jag inte skulle rekommendera är Pasta piemontese, visserligen är den goda och fylliga smaker men köttet var tyvärr torrt och segt.

 


Recension av Restaurang Vatten

Restaurang Vatten 9/10

 

Betygsmotivering: Restaurang Vatten lägger stor vikt vid detaljerna, moderna råvaror och alternativa tillagningsmetoder utan att kvalitén för den delen försämras. Det tillsammans med en väldigt effektiv servis och ett underbart läge ger en mycket bra restaurangupplevelse

Restaurang Vatten ligger i anslutning till Tjörns största turistattraktion, Det Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Restaurangen ligger i ett otroligt vackert skärgårdslandskap och de helt inglasade väggarna påminner en ständigt om det. I övrigt är inredningen enkel och inbjudande med öppna ytor och ett öppet kök.

 

Mat

Jag bad kocken ge mig den rätt som allra bäst representerar Restaurang Vatten. Han ansåg att dagens fångst som för dagen var pocherad sej var den rätten.

Till min stora glädje serverades det till fisken potatiskaka, musselskum och primörsallad med bl.a. zucchini och linser. Det är inte de vanligaste tillbehören till sej men smakerna gifte sig verkligen på ett intressant sätt.

Upplägget var klassiskt och var med hjälp av ganska mycket riven rödbeta väldigt färgglad.

Service

Den glädje och energi som servisen mötte mig smittade av sig och gav god stämning. Kommunikationen med köket var bra och maten serverades i god

tid.

 

http://www.restaurangvatten.com


Jensen’s Bøfhus 4/10

Betygsmotivering:

De flesta rätterna i Jensens lunchmeny var en besvikelse. betyget hade kunnat vara lägre om det inte hade varit fin inredning, bra priser och stor effektivitet från både kök och servis.

Inredning

Färgerna på Bøfhus är varma och inbjudande och både stolar och soffar är bekväma.

Mat

Eftersom vi var flera i sällskapet fick jag möjlighet att pröva flera av Jensens lunchrätter.

Till förrätt valde vi att dela på en snackkorg som innehöll bl.a. kycklingvingar, mozzarellasticks och lökringar. Det var en trevlig och social rätt där allt smakade bra.

Tyvärr kunde inte de flesta av huvudrätterna vara lika glädjande. Visserligen är en biff på 250g för 139kr otroligt billig men den var också otroligt seg och innehöll mycket senor. Tillbehören som var whiskysås och råstekt potatis smakade bra men det skulle inte skada med lite mer whiskysmak i en whiskysås.

Jag tycker att Jensens Bygg-Själv Burger som innebär att man får skapa sin egen burgare med massa olika tillbehör att välja mellan är en kul ide och tillbehören smakade helt ok men köttet var oförlåtligt torrt.

Dock var Jensen’s Ribs raka motsatsen mot tidigare rätter, Möra och saftiga med kraftig smak som kompletterades mycket bra av Barbecuesåsen, coleslawen och de krispiga pommes fritesen.

Service

När vi kom fram till Jensens gick kön ut utanför restaurangen. Och det var en helt vanlig vardag vid den tid då lunchrusningen brukar vara över. Jag var riktigt förvånad. Ändå lyckades servisen ge oss ett bord relativt snabbt. Och kön fortsatte växa en lång tid. Att Jensen’s är så populärt ledde till att servisen bemötte oss ganska stressigt och opersonligt. Jag förstod att både servis och kök hade fullt upp eftersom restaurangen var överfull, men maten kom i god tid.

Då var första recensionen klar. Jag hoppas att jag inte retat upp allt för många Bøfhusfans.

 


Nu har det börjat...

Den här dagen har en grym bloggerska gjort den här fantasiska bloggdesignen, om inte jag hade varit med och kommit med mina gnälliga och onödiga önskemål så hade det säkert blívit 10 gånger bättre!
Har ni lust att se hennes blogg så finns den här:
http://fridahellgren.blogg.se/
I det första inlägget hör det väl till att berätta vad bloggen skall handla om så jag gör det:
Jag är Matskribent som kommer att recencera restauranger i Stenungsund, Tjörn, kanske Göteborg och Orust om intresset finns och dessutom i Växjö under ca en månad.
Xile är Katalanska för Chili

RSS 2.0