Recension av Murveln Nordstan


4/10

Betygsmotivering: Trots att portionerna på Murveln är både stora och otroligt billiga kan jag inte ge ett högre betyg än 4 eftersom servisen var omotiverad och maten inte höll måttet.

Inredning

Murveln har en mysig pubinredning. Det är en god stämning när man stiger in och det finns mycket intressanta ting i lokalen förutom den stora ölmenyn.

Mat

Jag hade relativt höga förväntningar på Murveln eftersom det inte kan vara billigt att driva en restaurang i Nordstan. Tyvärr kunde inte maten som jag fick serverad leva upp till förväntningarna. Jag hade beställt kvällsspecialen som för dagen var oxfilé med grönpepparsås och pommes frites. Pommes fritesen smakade mycket gott, oxfilén var aningen smaklös men den smakade ändå hyfsat bra i början. Men när jag ätit några tuggor upptäckte jag att steken var helt rå i mitten. Jag har inget emot blodiga biffar men jag gissar att den här steken hade varit fryst och inte fått tina ordentligt innan den lades på grillen. Jag bad dem att steka på köttet lite till, det gjorde dom och de fyllde dessutom på tallriken med pommes frites och sås. Vilket uppskattades.

Service

Servisen verkade ganska omotiverad och slarvig. Man såg dem endast ute bland gästerna när fram- och avdukning och både bestick och råvaror blev tappade på golvet. När jag upptäckte att min stek var rå i mitten fick jag själv gå fram med den till bardisken och be kokerskan steka på den eftersom det inte gick att få kontakt med servisen.

 


Recension Av TOTTs Restaurang

8/10

Betygsmotivering: Varje Middag på Tott var en smaksensation som översteg alla förväntningar. Samtliga måltider var komponerade med noggrannhet, kreativitet och kärlek. Det som hindrar mig från att ge Totts middagsservering är missar från servisen och långa väntetider.

Inredning

Modern fjällstil med stora ytor och helt fantastisk utsikt från vissa bord.

Stolarna är bekväma och belysningen är mysig och intim under kvällarna.

I lokalen ryms dessutom en lång bar och en scen.

Mat

 

Innan maten serverades det alltid brödkorg med flera valmöjligheter.

Det som jag ansåg var godast var ett mörkt bröd med bl.a. macadamianötter. Det serverades dessutom, förutom smöret tapenade som funkade mycket bra ihop med alla bröden.

Förrätter

Sikrom från Kalix.

Serveras med syrad rödlök

Vispad creme fraiche och breosh

Sikrommen lyftes fram skickligt av den milda syran från löken de andra komponenterna. Det fanns ett tillbehör på tallriken som verkligen utmärkte sig utan att romen hamnade i skuggan, och det var breoshbrödet. Frasigheten som fanns i brödets kanter var helt fantastisk. Det var ett lyft av den klassiska sikromstallriken.

 

Konfiterad file och vinge från skogsduva med duvfond, kantarellstuvning och foccacia

 

Spännande med alla dessa element i en förrätt. Portionen var på gränsen till för stor de goda smakerna ledde till mer hunger så det var ingen nackdel. Duvan var vällagad och elegant upplagd. Har du aldrig ätit duva förut så rekommenderar jag dig att göra det på Tott.

 

 

Huvudrätter

 

Brässerad lammfile serveras med ragu på svartrot, skogssvamp, linseroch kidneybönor samt skysås och västebottenkaka

 

Lammköttet var saftigt, välkryddat och hade fin färg. Hade det bara tillagats någon minut till hade det varit helt perfekt. För övrigt var svartroten fantastisk, skysåsen hade kraftig och fin smak och de andra tillbehören smakade mycket bra. Ett av dem förvånade mig en aning. Servitrisen hade nämligen först sagt att det skulle serveras potatispuré, sedan hade en annan servis förklarat att det skulle bli rotfruktsgratäng. Jag var förvirrad för jag kunde bara känna smaken av potatis och ost i ”gratängen” dagen efter fick jag veta av kocken själv att det hade varit potiskaka med västerbottenost.

 

 

Bollabaise med gös

 

 

Soppan serverades i gryta så att gästerna fick ta själva. Jag personligen gillar när maten serveras på annorlunda sätt, det här sättet var dessutom praktiskt eftersom soppan höll sig varm längre.  Fisken var utsökt och man kände att soppan hade fått sjuda länge och utvecklat intensiva och aromatiska smaker. Det fanns bara ett litet irritationsmoment med rätten och det var att i soppan fanns det ganska stora bitar med bl.a. morot som var ganska al dente fortfarande, vi hade inte fått någon kniv till den här rätten så folk fick använda skeden till att dela grönsakerna.

 

 

Ankbröst med apelsinchips samt mandelpotatispuré,

Madeirasky och smörkokt endive

 

Förutom veckans vackraste upplägg så innehöll dessutom den här rätten veckans intressantaste garnityr nämligen apelsinchipset. Att ankan dessutom smakade delikat tillsammans med purén och salladen gjorde det hela till en fantastisk matupplevelse!

Service

Väldigt blandad kompetens. Ena dagen kunde vår servis vara både alert, social, effektiv och tillmötesgående men nästa dag kunde det vara mycket förvirring, missförstånd och långa väntetider. På vissa var det väldigt tydligt att menyn inte var inläst. Medans andra avslappnat kunde gå igenom vad kvällens meny skulle innehålla.

Dryck

 

Vinerna som valdes ut passade otroligt bra till maten varje dag. Det var bara en gång som jag var en aning skeptisk. Och det var när det serverades ett rött vin till duvan. Servitrisen förklarade att det var det mildaste rödvinet de hade men det var ändå på gränsen att det tog överhand.

 

 

Övrigt

En av dagarna fick jag ett inspirerande samtal med kocken där han bl.a. berättade om Totts prioritering av att använda lokala råvaror i den utsträckning som det går. Vi diskuterade dessutom matlagningsmetoder och han gav många värdefulla tips. Kockar är en yrkesgrupp som i allmänhet har alldeles för lite kontakt med sina gäster. Visst finns det alltid något att göra inne i ett restaurangkök men om en kock tar sig tid att samtala med sina gäster så uppskattas det verkligen.

 

Lunch

Nästan alla rätter på Totts lunchmeny håller mycket hög klass och kan göra även den hungrigaste skidåkaren mätt. Man kan välja mellan t.ex. Räkmacka, Hamburgare eller dagens husman som kan vara allt från strömming till fläsk. Den enda rätten jag inte skulle rekommendera är Pasta piemontese, visserligen är den goda och fylliga smaker men köttet var tyvärr torrt och segt.

 


RSS 2.0